A FARKAS, A KECSKE MEG A TÍZ KISGIDA



A farkas gyomrát nemsokára megint kínozni kezdte az éhség. A gyökereket elátkozta, mert azok minden jó íz és aroma emlékét tönkretették benne, és megesküdött, hogy hátralévő életé­ben soha egyetlen gyökérhez sem nyúl többé, fenyegesse bár az éhhalál. A kocával való ka­land­ja még élénken élt emlékezetében, és ha rágondolt, majd megpukkadt mérgében.
„Micsoda pompás kismalacok voltak! És milyen galádul becsapott az anyjuk! Lassan minden hitemet elveszítem abban, hogy becsület is akad még a világon!”
Ilyen gondolatok közepette igyekezett a farkas megint a falu felé. Az utcák legnagyobb ámula­tára teljesen kihaltnak látszottak. Barátunk kezdett megbékélni a gondviseléssel:
- Ha a látszat nem csal, ez egyszer talán kegyes lesz hozzám a sors - mondta magában.
A falusiak ugyanis éppen törvénynapot tartottak, a házaknál táncoltak a fiatalok, és mindenki jókedvű volt, ahogy már ilyen alkalmakkor lenni szokott estefelé - a kutyák meg folyton a konyha körül ólálkodtak.
A farkas egyszerre csak észrevette a falu végén az öreg kecskét tíz kis gidájával. A gidácskák szokásuk szerint most is vidáman és gondtalanul ugrándoztak a sütőkemence körül.
„Ez aztán a biztos zsákmány!” - gondolta magában a farkas, és pillanatok alatt ott termett.
- Ejnye! - kiáltott rájuk. - Most végre megfogtalak benneteket: ti rágtátok le a kertemben a fákról a virágokat és a lombot! Gyertek csak velem most, azonnal, a foglyaim vagytok!
- De kedves farkas, hogy illethetsz bennünket ilyen súlyos váddal, hiszen el sem mozdultunk innen?! - szólt könyörögve a kecskemama.
- Már pedig hiába igyekszel, be nem bizonyítod nekem az ellenkezőjét. Kár a sok beszédért!
Mikor a kecskemama látta, hogy hiába próbál tiltakozni az igazságtalan vád ellen, azt mondta:
- Kedves farkas, tudom, hogy nagyon szépen tudsz énekelni, hiszen te vagy a legjobb kántor az egész környéken. Kérlek, énekelj hát nekünk valamit! Lásd, mi annyira szeretünk énekelni. Ha aztán egyet énekeltünk együtt, oda vihetsz bennünket, ahova kedved tartja.
A farkas keble dagadt a büszkeségtől, hogy őt ilyen jó énekesnek tartják, így nem utasította vissza a kérést.
- Legyen hát - felelte.
Erre a kecskemama a tíz kisgidát beküldte a kemencébe, ő maga pedig felugrott a kemence tetejére. Aztán megkérte a farkast, hágjon föl a sütődeszkára, mert az a karvezető díszhelye.
Mikor valamennyien sorba álltak, a farkas verni kezdte az ütemet, és belekezdett abba a nótá­ba, amelyet a lakodalomban dalolt: „Ullulluh! Jujujuh!” A kecskemama és a kisgidák vele mekegtek.
Mikor a falusiaknak a füléig elért a vad „énekszó”, kinéztek az ablakon, s meglátva a farkast, valamennyien kiszaladtak a házakból. Asszony-ember mind furkósbotot, vasvillát, söprűt ra­ga­dott - ami éppen a kezük ügyébe akadt -, és nekirontottak a farkasnak. A kutyák is pillana­tok alatt előkerültek a konyhákból.
Mikor a farkas látta, hogy arrafelé tartanak, gyorsan leugrott a kántorszékből. Ez volt aztán a hajtóvadászat! Egész a szabad mezőig üldözték. Onnan az emberek visszafordultak, a kutyák azonban még jó ideig ugattak utána, de aztán mégis inkább visszasiettek a vidám ünnepségre.
A kecskemamának és kisgidáinak azonban még mindig remegett a szakálla a kiállott ré­mü­lettől. Így hát néhány Hoffmann-cseppet adtak nekik, attól hamarosan visszatért a jókedvük, és megint olyan vidáman ugrabugráltak, mintha sohasem látták volna közelről a farkast.