HOGYAN CSAPTA BE A RÓKA A KAKAST?



Nem sokkal a csigával folytatott versenyfutás után elfogta a rókát az éhség. Tudott a faluban egy udvart, ahol egy olyan kakas vigyázott tizenkét tyúkra, amelyik a jobb szemére vak volt.
Látta a róka, hogy éppen egy héja köröz az udvar felett.
„Még képes elhalászni az orrom elől a pecsenyét ez a madár, ha meg nem előzöm” - gondolta a róka, és gyorsan odafutott.
A kakas meghallotta a lépteit, és látta azt is, hogy közelít, odakiáltott hát a tyúkoknak, hogy vigyázzanak.
- Kedves időjelző, semmi okod, hogy óva intsd tőlem a tyúkjaidat, hiszen azért jövök, hogy megmentselek benneteket. Nézz csak föl a bal szemeddel, akkor mindjárt meglátod a héját, aki minden erejével arra igyekszik, hogy megehessen benneteket.
A kakas erre felnézett, és annyira megrémült, mikor feje felett meglátta a héját, hogy alig volt képes jelt adni a tyúkoknak a menekülésre.
- Most már láthatod, milyen jóakarótok vagyok! De még további tanújelét is adhatom a barát­ságomnak. Két szemmel biztosabban látnál mint fél szemmel, így hát, ha akarod, szívesen meggyógyítom a hályogot a jobb szemeden. Akkor aztán, bármikor jöjjön is a héja, észreve­szed, és meg tudod védeni tőle a tyúkjaidat. Csak annyi az egész, hogy meg kell csókolnom a szemedet, és akkor nyomban meggyógyul, mivel én isten küldötte vagyok.
A kakas tudta, hogy ebben a sövénykerülőben nem lehet igazán megbízni, de annyira elbódí­tot­ta az a reménység, hogy a szeme rendbejöhet, hogy odatipegett a rókához, és csókra nyúj­totta neki a szemét.
A róka azonban elkapta a nyakát, és megfojtotta a kakast. És mivel ilyenformán a tyúkok véde­lem nélkül maradtak, szépen elhordta őket egymás után.